Inleiding
Ieder jaar wordt door de vervoerders een voorstel voor een nieuwe dienstregeling in het openbaar vervoer bekend gemaakt. De nieuwe dienstregeling start op zondag 14 december 2025. Nieuw voor 2026 is dat alle bussen en trams in de provincie Utrecht onder de naam U-OV gaan rijden. De twee vervoerders hebben beide een nieuw concept-vervoerplan opgesteld.
Vanaf 14 december gaan er meer bussen rijden. Veel lijnen gaan vaker rijden en ook op meer momenten in de week (langer in de avond en meer in het weekend). Ook komen er nieuwe bussen. Naast in de regio Utrecht komen er ook in Amersfoort U-link-lijnen. U-link zijn buslijnen met snelle bussen in de stedelijke regio’s van Amersfoort en Utrecht die vaak rijden. Daarnaast wordt U-liner geïntroduceerd. Dit zijn snelle, comfortabele bussen tussen regio en stad die vaker rijden en meer zitplaatsen hebben. Deze buslijnen zijn te herkennen aan een blauwe kleur en een 300-lijnnummer. Sommige buslijnen zullen dus ook een ander lijnnummer krijgen dan u bent gewend.
U-OV en provincie Utrecht zijn benieuwd naar uw mening over de voorstellen in het concept-vervoerplan. Uw reactie wordt gebruikt als input voor de definitieve versie van het vervoerplan. In deze vragenlijst worden alleen de bus- en tramlijnen genoemd waar routewijzigingen en grote aanpassingen in de dienstregeling voor worden voorgesteld.
Instructie vragenlijst In de vragenlijst vragen we uw mening. Aan het eind van de vragenlijst is ruimte voor opmerkingen, wensen en suggesties. Aan het begin kunt u aanklikken over welke gebieden binnen de provincie u vragen wilt beantwoorden, of over het OV binnen de hele provincie. Afhankelijk van het gekozen gebied, duurt het invullen van de vragenlijst tussen 5 en 10 minuten. Het invullen van de vragenlijst is mogelijk tot 12 mei 2025.
Mogen wij uw e-mailadres gebruiken, en delen met beide vervoerders om u eenmalig te informeren over hoe we om zijn gegaan met de ontvangen reacties? *
Wie bent u? *
Wilt u eerst de volledige concept-vervoerplannen van U-OV lezen? Dit is uitgesplitst per regio. De wijzigingen van regio’s 1 en 3 vindt u in dit plan. De wijzigingen van regio 2 vindt u hier
Heeft u opmerkingen of aanvullende informatie over de concept-vervoerplannen, dan kunt u dit hier aangeven. Maximaal 250 woorden.
Privacy De provincie Utrecht vindt de bescherming van uw privacy belangrijk. Raadpleeg de proclaimer en privacyverklaring als u wilt weten wat we met uw gegevens doen.
Wilt u eerst de volledige concept-vervoerplannen van U-OV lezen? Dit is uitgesplitst per regio. De wijzigingen van regio’s 1 en 3 vindt u in dit plan De wijzigingen van regio 2 vindt u hier
Er maken steeds meer reizigers gebruik van het openbaar vervoer. Dat is erg positief. Om hierop in te spelen doen we, beide vervoerders, voorstellen om het openbaar vervoer aan te laten sluiten bij de reizigersvraag.
De voorstellen in deze vragenlijst zijn bedoeld om uw mening te horen. Met deze voorstellen denken wij in te spelen op de behoefte en wensen van de reizigers in provincie Utrecht.
Met de start van U-OV in de gehele provincie veranderen ook buslijnen. In regio's 1 en 3 gaan vanaf de nieuwe dienstregeling nieuwe buslijnen rijden; U-liner. De U-liners zijn snelle, comfortabele bussen die vaker rijden en meer zitplaatsen hebben. Ze vervangen een aantal van de huidige buslijnen. Het gaat om:
- 295 wordt 395 Utrecht CS – IJsselstein - Schoonhoven – Rotterdam Capelsebrug - 107 wordt 307 Utrecht CS – Montfoort – Gouda
- 130 wordt 330 Breukelen, Station – Mijdrecht – Uithoorn
- 126 wordt 326 Amsterdam Bijlmer ArenA – Mijdrecht (-Uithoorn) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dit jaar is tussen Woerden en Montfoort buslijn 5 in de spits vaker gaan rijden. We zien een flinke groei van het aantal reizigers op deze buslijn. Hoe ervaart u de uitbreiding van buslijn 5? *
Dit jaar zijn de vertrektijden van buslijn 120 van Amsterdam naar Utrecht aangepast. Hierdoor sluit de bus uit Amsterdam in Breukelen altijd aan op de trein naar Utrecht CS. Ook is de overstaptijd van de trein uit Amsterdam op de bus naar Maarssen korter.
Bent u tevreden over het eerder rijden van buslijn 120 van Amsterdam naar Utrecht via Station Breukelen, waardoor de hele dag er een kortere reistijd is tussen Loenen en Breukelen en Utrecht CS? *
Lijn 326 Amsterdam Bijlmer ArenA – Mijdrecht – Uithoorn
Lijn 330 Breukelen Station - Mijdrecht – Uithoorn
Lijn 123 Oudewater – Woerden – Mijdrecht – Uithoorn
Zodra de eerste woningen worden opgeleverd in de nieuwe wijk Oosterland in Mijdrecht is het plan om lijn 326 vanaf Mijdrecht Centrum via de nieuwe wijk Oosterland door te rijden naar busstation Uithoorn. Dit heeft als gevolg dat lijn 330 (U-liner) en lijn 123 in de spits samen 4 keer per uur in plaats van 6 keer per uur rijden tussen Mijdrecht en Uithoorn. Twee keer per uur heeft lijn 330 (U-liner) vanuit Breukelen dan Mijdrecht Centrum als eindpunt. De lijnen 123, 326 en 330 rijden in totaal even vaak tussen Mijdrecht en Uithoorn als de lijnen 123 en 130 nu.
Mogelijk nieuwe route lijn 326 naar Uithoorn Vindt u het een goed idee om lijn 326 (U-liner) door te trekken naar Uithoorn via Oosterland, ook als dit betekent dat lijn 330 (U-liner) samen met lijn 123 in de spits maar 4 keer per uur doorrijdt naar Uithoorn? Het totale aantal busritten tussen Mijdrecht en Uithoorn blijft met de lijnen 123, 326 en 330 hetzelfde als nu met lijnen 123 en 130. *
Nieuwe buslijn 124 Kockengen – Breukelen
Er wordt onderzocht om een nieuwe buslijn (124) te introduceren tussen Kockengen en Breukelen Station. Deze buslijn zal maandag tot en met vrijdag 2 keer per uur rijden tussen Kockengen en het bedrijventerrein de Corridor ten noorden van het station (oranje). De buslijn zal in het weekend niet naar het bedrijventerrein doorrijden maar juist vanaf Kockengen doorrijden naar Kasteel Haarzuilens (grijs), 1 keer per uur. Buslijn 127 tussen Station Vleuten en Kockengen zal dan alleen nog rijden tussen Station Vleuten en het dorp Haarzuilens via Vleuten-Oost.
Nieuwe lijn 124
Bent u het eens met het voorstel van een nieuwe buslijn tussen Kockengen en Breukelen station? Ook als dit ten koste gaat van de buslijn tussen Kockengen en Station Vleuten. *
Buurtbus 524 Breukelen – Kockengen - Woerden – Noorden
Door de nieuwe buslijn tussen Kockengen en Breukelen (vorige vraag, lijn 124) is het voorstel buurtbus 524 voortaan te laten rijden tussen Woerden en Kockengen en niet meer tussen Kockengen en Breukelen. Tijdens de daluren rijdt de buurtbus nu ook tussen Woerden en Noorden. Doordat de buurtbus niet meer tussen Kockengen en Breukelen rijdt, kan de bus tijdens de daluren verder doorrijden naar Nieuwkoop.
Huidige situatie buurtbus 524
Nieuwe situatie waarbij de buurtbus doorrijdt naar Nieuwkoop in daluren
Bent u het eens met het inkorten van de buurtbus tot Kockengen en het aan de andere kant laten doorrijden van de buurtbus in de daluren naar Nieuwkoop? *
Buurtbus 522 Weesp – Vreeland
De provincie onderzoekt samen met de buurtbusvereniging en de gemeente Stichtse Vecht naar een snellere route van buurtbus 522. De route zou dan vanaf Amsterdam Rijnkanaal via Spoorlaan eerst naar Vreeland rijden en pas daarna naar Kerklaan en Loenen aan de Vecht. Door deze kortere en snellere route kan de buurtbus elk uur gaan rijden in plaats van elke 75 minuten.
Wat vindt u van het voorstel om de route van buurtbus 522 aan te passen waardoor de buurtbus elk uur kan rijden? *
Lijn 121 Mijdrecht – Hilversum
Het voorstel is om in de periode mei tot oktober lijn 121 ook op zondag te rijden tussen Hilversum en Loenen aan de Vecht om zo de Loosdrechtse Plassen en omgeving ook op zondag te verbinden met het openbaar vervoer.
Vindt u het een goed voorstel om lijn 121 ook in de zomerperiode (mei tot oktober) op zondag te laten rijden? *
U-flex De Ronde Venen
Met de start van de nieuwe dienstregeling start U-flex in De Ronde Venen en Woerden. U-flex in De Ronde Venen zal uitgevoerd worden door de regiotaxi. U moet dan minimaal 1 uur van tevoren de rit reserveren. U-flex kan daardoor beter op de afgesproken tijd rijden. U kunt straks in de gehele gemeente De Ronde Venen en Loenersloot reizen, maar niet van/naar Baambrugge. In Baambrugge rijdt de gehele week buslijn 120. Hiermee worden recreatieve voorzieningen zoals campings, de Vinkeveense Plassen en de Stelling van Amsterdam beter bereikbaar. Reizen die u ook met de normale bus kan maken, mogen niet met U-flex gemaakt worden. Hoe verder u reist hoe meer u betaalt voor de reis. Abonnementen, zover van toepassing, zijn ook geldig op de ritten gereden door de regiotaxi voor U-flex. U-flex rijdt 's avonds langer door en ook in het weekend:
Zondag t/m donderdag: 06:30 – 00:00 uur Vrijdag en zaterdag: 06:30 – 01:00 uur
Vindt u het een goed voorstel om U-flex 's avonds langer en ook in het weekend te laten rijden en om bijna de gehele gemeente De Ronde Venen te ontsluiten met U-flex? *
U-flex Woerden
Het voorstel is om U-flex in Woerden vroeger te starten, om 06:30 uur. Daarnaast is het voorstel om vijf haltes toe te voegen:
- Woerden, Edisonweg/TechnoHUB - Woerden, La Fontaineplein (Winkelcentrum Snel en Polanen) - Linschoten, Berkenlaan - Linschoten, Dorpsstraat - Linschoten, Toeristisch Overstappunt
Het toevoegen van deze extra haltes zorgt voor een betere dekking van Woerden en Linschoten. Het draagt ook bij aan de bereikbaarheid van onderwijs en recreatie.
Vindt u het eerder starten van U-flex en de extra haltes in Woerden/Linschoten een goed voorstel *
Lijn 395 Utrecht CS – IJsselstein - Schoonhoven – Rotterdam Capelsebrug
Om werknemers van de bedrijventerreinen langs de route van lijn 395 (U-liner) in de Krimpenerwaard en Lopikerwaard eerder op het werk te kunnen laten komen is het voorstel om op doordeweekse dagen een extra vroege rit te laten rijden vanaf Rotterdam Capelsebrug naar Utrecht CS.
Bent u het eens met dit voorstel? *
U-liners Vinkeveen
Provincie Utrecht en gemeente De Ronde Venen willen de nieuwe U-liners sneller laten rijden naar Amsterdam en Breukelen. Het gaat om de buslijnen:
- 326 Amsterdam Bijlmer ArenA, Station – Mijdrecht (- Uithoorn) - 330 Breukelen Station – Mijdrecht - Uithoorn
Er rijden nu tien bussen per uur per richting in de spits door het dorp Vinkeveen. Voor Vinkeveen zijn er ook plannen om de leefbaarheid in het dorp te vergroten, bijvoorbeeld door de maximumsnelheid te verlagen. Veel en groot verkeer past niet bij die plannen. Door de U-liners via de provinciale weg N201 te laten rijden kan er per rit circa 4 minuten rijtijd bespaard worden. De U-liners blijven dan wel stoppen bij de bushalte Vinkeveen Viaduct. Ook moet er een nieuwe bushalte bij Vinkeveen West komen. Zo kunnen de inwoners van Vinkeveen gebruik blijven maken van deze nieuwe snelle bussen. Inwoners uit Mijdrecht en Wilnis en reizigers naar De Ronde Venen zijn door deze routewijziging sneller op bestemming. De buslijn tussen Mijdrecht en Hilversum en de buurtbus blijft wel door het dorp Vinkeveen rijden. De aansluiting van deze bussen uit Wilnis en Vinkeveen op de U-liners zal verbeterd worden. Als het versnellen en de nieuwe bushalte mogelijk is, dan zal de routewijziging pas in 2028 doorgevoerd worden. Dit is nu nog niet opgenomen in dit concept vervoerplan 2026.
Wat vindt u van dit voorstel om vanaf 2028 minder bussen door het dorp Vinkeveen te laten rijden? *
Bereikbaarheid nieuwbouwlocatie
De nieuwbouw in het Ruimtekwartier bij Maarssen en bedrijventerrein Lage Weide worden beter bediend met openbaar vervoer door de volgende maatregelen:
- Lijn 38 (Utrecht – Maarssen): meer bussen in de spits van 4 naar 6 keer per uur. - Lijn 38 (Utrecht – Maarssen) gaat ook 2 keer per uur rijden in de avond en op zondag; in de huidige situatie geen OV in avond en zondag. - Lijn 48 (Nieuwegein – Maarssen): rijdt in de spits vaker namelijk van 2 naar 4 keer per uur.
Wat vindt u van bovengenoemde voorstellen om het Ruimtekwartier en bedrijventerrein Lage Weide beter bereikbaar te maken *
Sinds december 2024 wordt het volledige nachtnet weer gereden. Medio januari 2025 maakten gemiddeld 20 reizigers per rit gebruik van het nachtnet in de regio Utrecht. Dit toont aan dat duidelijk behoefte is aan openbaar vervoer in de nachtelijke uren. Er worden enkele aanpassingen voorgesteld:
- Een logischere nummering:
- Het nachtnet ook op donderdag te rijden. Daarmee gaan de volgende lijnen op donderdag rijden:
Wat vindt u van het voorstel om het nachtnet uit te breiden naar donderdagavond? *
Utrecht Science Park
Op het Utrecht Science Park neemt de vraag naar openbaar vervoer toe. Om het aanbod hier op aan te passen worden meerdere voorstellen gedaan. De onderstaande vragen gaan over de bussen en trams naar en van het Utrecht Science Park.
De provincie en U-OV onderzoeken om het tramaanbod te verruimen vanaf medio 2026. Momenteel rijdt de tram alleen doordeweeks van 06:00 uur tot 22:00 uur. Het voorstel is:
- De tram ook op zaterdag en zondag te laten rijden. - Elke dag tot ten minste 23:30 uur te laten rijden. - In de ochtend en middagspits de frequentie van 12 naar 16 keer per uur te verhogen.
Wat vindt u van de voorgestelde voorstellen voor het verruimen van het aanbod van de tram (weekend, avond en meer tramritten in de spits)? *
In de bussen is de drukte ook sterk toegenomen. Daarom wordt voorgesteld om de bussen vaker te laten rijden op de volgende lijnen in de spits: - Lijn 18 (Utrecht CS – Rijnsweerd): van 4 naar 8 keer per uur. - Lijn 27 (Zuilen – Utrecht Science Park): van 4 naar 6 keer per uur. - Lijn 29 (Vleuten – Utrecht Science Park): extra spitsritten. - Lijn 34 (Westraven – Utrecht Science Park): van 6 naar 8 keer per uur .
Daarnaast gaat lijn 28 (Vleuten – Utrecht CS – Utrecht Science Park) vaker rijden op maandag tot en met vrijdag overdag en op zaterdag en zondag tussen 10:00 en 19:00 uur van 6 naar 8 keer per uur. In de avonden op maandag tot en met vrijdag rijdt bus 28 vaker: van 4 naar 6 keer per uur.
Wat vindt u van de voorgestelde frequentieverhogingen op de bovengenoemde lijnen? *
In de spits komt er een nieuwe lijn 32 tussen Utrecht Science Park en Houten. Deze lijn sluit in Houten aan op de treinen van/naar Geldermalsen.
Nieuwe lijn 32 Houten - Utrecht Science Park
Wat vindt u van het toevoegen van de nieuwe lijn 32 in de spitsuren tussen Houten en Utrecht Science Park? *
Ochtend- en avondknoop
Om in de ochtend reizigers beter van dienst te kunnen zijn, wordt op Utrecht CS voor 18 lijnen (lijnen 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 12/120, 24, 38, 47, 55, 65, 73, 74, 77 en 85) een ochtendknoop voorgesteld. Met een ochtendknoop bedoelen we: alle buslijnen komen op één moment aan, en vertrekken 5 minuten later weer. Hierdoor kunnen reizigers ’s ochtends vroeg makkelijk overstappen van de ene buslijn op de andere. Deze lijnen komen gezamenlijk op de volgende tijden aan: - Werkdagen aankomst 05:55 uur vertrek 06:00 uur. - Zaterdagen aankomst 06:55 uur vertrek 07:00 uur. - Zondagen aankomst 07:55 uur vertrek 08:00 uur.
Wat vindt u van het voorstel om een ochtendknoop toe te voegen en aansluiting te geven tussen bovengenoemde lijnen? *
In de avond bestaat al een avondknoop, deze wordt uitgebreid met 6 lijnen en zal in totaal aansluiting geven tussen 16 lijnen (lijnen 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 12/120, 38, 55, 65, 73, 74, 77 en 85). De laatste ritten komen elke dag om 00:55 uur aan en vertrekken om 01:00 uur. Hierdoor kunnen reizigers ’s avonds laat makkelijk overstappen van de ene buslijn op de andere.
Wat vindt u van het voorstel voor het aanbieden en uitbreiden van de avondknoop? *
Nachtnet
Sinds december 2024 wordt het volledige nachtnet weer gereden. Medio januari 2025 maakten gemiddeld 20 reizigers per rit gebruik van het nachtnet in de regio Utrecht. Dit toont aan dat duidelijk behoefte is aan openbaar vervoer in de nachtelijke uren. Er worden enkele aanpassingen voorgesteld: - Een logischere nummering:
- Lijn 412 wordt opgeheven, vrijwel alle haltes worden ook aangedaan door lijn N9 en N50.
Nachtlijnen N9 (geel) en N50 (oranje) Wat vindt u van het voorstel van het opheffen van lijn 412 op donderdagnacht, met als goed alternatief lijnen N9 en N50 die voortaan ook op donderdagnacht gaan rijden? *
Bereikbaarheid nieuwbouwlocaties
In de regio Utrecht zijn diverse grote en kleinere nieuwbouwlocaties. Het is belangrijk dat de nieuwe woningen goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer. In dit vervoerplan wordt specifiek ingegaan op de bereikbaarheid van een aantal grote woningbouwlocaties:
Merwedekanaalzone is het gebied rondom de Europalaan in Utrecht, waarbij door de gemeente in wordt gezet op duurzame vormen van mobiliteit (fietsen, wandelen en openbaar vervoer), en weinig parkeerplaatsen. We stellen een uitgebreider busaanbod voor, zoals te lezen in onderstaande tabel. Hierbij worden veel langere bussen ingezet op de lijnen 65 (Utrecht CS – Nieuwegein), 66 (Utrecht CS – Nieuwegein Het Klooster), 74 (Zeist – Utrecht CS – Vianen/Hoef en Haag) en 85 (Utrecht CS – Leerdam).
Wat vindt u van de voorgestelde frequentie-uitbreidingen, meer busritten, rondom de Merwedekanaalzone? *
De nieuwbouw bij Leidsche Rijn / A12 zone wordt beter bereikbaar met openbaar vervoer door de volgende maatregelen: • Lijn 48 (Houten – Nieuwegein – Maarssen): verhoging spitsfrequentie van 2 keer naar 4 keer per uur. • Lijn 10 (Lunetten – Leidsche Rijn): op werkdagen in de spits van 2 keer per uur naar 4 keer per uur. • Lijn 10 (Lunetten – Leidsche Rijn) gaat ook rijden in de avonden en in het weekend: alle avonden tot 01:00 uur, 2 keer per uur. Op zaterdag en zondag wordt 2 keer per uur gereden. Op zaterdag vabaf 07:30 uur en op zondag vanaf 08:30 uur. • Lijn 6 (voorheen lijn 4) Terwijde – Utrecht CS gaat op zondag 4 keer per uur rijden.
Wat vindt u van bovengenoemde voorstellen om Leidsche Rijn / de A12 zone beter bereikbaar te maken? *
In Nieuwegein worden zowel bij City als in de nieuwbouwwijk Rijnhuizen veel woningen gebouwd. Wij spelen hier op in met de volgende verbeteringen in de dienstregeling: - Meer bussen tussen Rijnhuizen en Utrecht: op werkdagen de gehele dag 6 keer per uur met lijnen 65 (Vianen – Utrecht CS), 66 (Het Klooster – Utrecht CS) en 67 (Nieuwegein City – Utrecht CS). - Meer bussen op lijn 74 (Nieuwegein City – Utrecht CS) in de spits van 6 naar 8 keer per uur. - Meer bussen op lijn 77 (Nieuwegein City – Utrecht CS – Bilthoven) in de spits van 6 naar 8 keer per uur.
Wat vindt u van de voorgestelde aantal uitbreidingen in Nieuwegein? *
Voorstel is een directe bus te rijden tussen Rijnhuizen en Nieuwegein City met de nieuwe lijn 67: in spitsperiode 4 keer per uur en in de dalperiode, weekend en avond 2 keer per uur. In de huidige situatie is Rijnhuizen niet rechtstreeks verbonden met City. Nieuwe lijn 67 Utrecht CS - Rijnhuizen - Nieuwegein City
Wat vindt u van het toevoegen van lijn 67 tussen Rijnhuizen en Nieuwegein City? *
In Vianen en Hoef en Haag nam het aantal reizigers toe. Dit komt door de nieuwbouw in Hoef en Haag en door de wijzigingen van de lijnen 44 (Houten – Vianen), 64 (Lekbrug – De Biezen), 65 (Utrecht CS – Vianen), 74 (Zeist – Utrecht CS – Vianen – Hoef en Haag) en nieuwe lijn 84 (Hoef en Haag – Vianen – Utrecht CS) in december 2024. We verwachten dat deze groei zich de komende maanden verder door zal zetten. We stellen daarom voor om lijn 84 in de spits vaker te laten rijden: van 4 naar 8 keer per uur.
Wat vindt u van de uitbreiding van de frequentie van lijn 84? *
De nieuwbouw in het Ruimtekwartier bij Maarssen en bedrijventerrein Lage Weide worden beter bediend met openbaar vervoer door de volgende maatregelen: - Lijn 38 (Utrecht – Maarssen): meer bussen in de spits van 4 naar 6 keer per uur. - Lijn 38 (Utrecht – Maarssen) gaat ook 2 keer per uur rijden in de avond en op zondag; in de huidige situatie geen OV in avond en zondag. - Lijn 48 (Nieuwegein – Maarssen): rijdt in de spits vaker namelijk van 2 naar 4 keer per uur.
Wat vindt u van bovengenoemde voorstellen om het Ruimtekwartier en bedrijventerrein Lage Weide beter bereikbaar te maken? *
Bussen op zaterdag
Uit onderzoek naar de drukte in de bussen is te zien dat op zaterdag op andere tijden gereisd worden dan de periode waarin er nu vaker bussen rijden. De hogere frequenties worden nu geboden tussen 09:00 en 18:00 uur, dit terwijl het tussen 18:00 – 19:00 uur veel drukker is dan tussen 09:00 – 10:00 uur. Om deze reden verschuiven wij de periode van de hogere frequentie op zaterdag naar 10:00 -19:00 uur. Dit doen wij op 6 buslijnen, met name de buslijnen die via de binnenstad van Utrecht rijden, onder andere op lijn 5 (Maarssen – Voordorp) en lijn 8 (Lunetten – Wilhelminapark). Wat vindt u van het voorstel om het tijdblok met een hogere frequentie op zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur te verschuiven naar 10.00 tot 19.00 uur? *
Lijn 1 Hoograven – Utrecht CS – Overvecht
De route van lijn 1 over de Adelaarstraat en de Antonius Matthaeuslaan wordt in 2026 aangepast tot een fietsstraat. De bus deelt de rijbaan met de fietsers en de maximumsnelheid wordt 30 km/uur, deze situatie is te zien in het plaatje met voorstel 1. Dit heeft tot gevolg dat lijn 1 van en naar Overvecht langzamer zal worden. Om te zorgen dat de reiziger van en naar Overvecht niet te veel reistijd verliest, stelt de provincie een nieuwe halte-indeling voor (voorstel 2). De halte Willem van Noortstraat zal in deze situatie vervallen. Voor reizigers in de omgeving is de maximale loopafstand met voorstel 2 naar één van de nieuwe haltes maximaal 300 meter.
Voorstel 1 Voorstel 2
Wat vindt u van voorstel 2 waarbij de halte Willem van Noorstraat vervalt waardoor reistijd gewonnen wordt? *
Lijn 4, 5 en 6
Lijn 4 komt als lijnnummer te vervallen. De beide routes aan weerszijde van Utrecht CS worden aan andere buslijnen gekoppeld. De afzonderlijke routes blijven dus rijden, maar onder een ander lijnnummer: - Het routedeel Terwijde – Utrecht CS wordt gekoppeld aan lijn 6 Utrecht CS – Overvecht. Er ontstaat dan lijn 6 Terwijde – Utrecht CS – Overvecht. - Het deel Utrecht CS – Voordorp wordt gekoppeld aan lijn 5 Maarssen – Terwijde – Utrecht CS, waardoor dan lijn 5 Maarssen – Terwijde – Utrecht CS – Voordorp ontstaat.
Nieuwe lijn 5 Maarssen - Terwijde - Utrecht CS - Voordorp
Nieuwe lijn 6 Terwijde - Utrecht CS - Overvecht-Zuid
Wat vindt u van het voorstel om lijn 4 tussen Utrecht CS en Voordorp onder te brengen in lijn 5 voor het traject Maarssen – Utrecht CS – Voordorp? *
Wat vindt u van het voorstel om lijn 4 tussen Utrecht CS en Terwijde onder te brengen in lijn 6 voor het traject Terwijde - Utrecht CS - Overvecht? *
Lijn 11 Vleuten – Overvecht
De route van lijn 11 wordt aangepast via de Hindersteinlaan en John F. Kennedylaan naar station Vleuten. Hierdoor kunnen reizigers naar Leidsche Rijn Centrum in het dorp opstappen op lijn 11 in plaats van bij het station Vleuten.
Nieuwe route lijn 11 in Vleuten
Wat vindt u van het voorstel om lijn 11 via de Hindersteinlaan en John F. Kennedylaan in Vleuten te laten rijden? *
Lijn 18 De Meern – Utrecht CS – Rijnsweerd
Lijn 18 is de ‘nieuwe’ lijn van De Meern via Utrecht CS naar Rijnsweerd. Het deel tussen De Meern en Utrecht CS betreft de oude lijn 14. Lijn 18 rijdt op werkdagen tussen De Meern en Utrecht CS in de spitsrichting 4 keer per uur. De vertrektijden van lijn 18 zijn op de route Langerak – Utrecht CS afgestemd met vertrektijden van lijn 6 (voorheen lijn 4) zodat een gezamenlijke frequentie van 8 keer per uur op het gezamenlijke route ontstaat.
Wat vindt u van het voorstel om lijn 18 door te laten rijden van Utrecht CS naar De Meern (voorheen lijn 14)? *
Lijn 29 Vleuten – Vaartsche Rijn – Utrecht Science Park
In de avonduren en in het weekend gaat lijn 29 rijden van De Meern naar station Vleuten. Vleuterweide-West krijgt hierdoor ook in de avond en weekend openbaar vervoer, waar dit nu nog niet het geval is.
Wat vindt u van het rijden van lijn 29 tussen De Meern en station Vleuten in de avonduren? *
Lijn 46 Nieuwegein City – Het Klooster
Lijn 46 Nieuwegein – Het Klooster komt te vervallen. Voor werknemers van bedrijventerrein Het Klooster is eind vorig jaar de nieuwe lijn 66 gaan rijden rechtstreeks tussen Utrecht CS en Het Klooster. Lijn 66 rijdt hierbij de gehele dag 2 keer per uur. Lijn 46 rijdt sindsdien alleen nog in de spitsuren vanaf Nieuwegein City. Het effect hiervan is dat vrijwel alle reizigers nu gebruik maken van lijn 66. Vanwege het zeer geringe gebruik wordt lijn 46 in de nieuwe dienstregeling opgeheven. Wat vindt u van het opheffen van lijn 46 vanwege het lage gebruik? *
Lijn 48 Maarssen – Papendorp – Nieuwegein City
In zowel de ochtend- als in de middagspits verhogen wij in beide reisrichtingen de frequentie tussen Nieuwegein en Maarssen van 2 keer per uur naar 4 keer per uur. Daarnaast verhogen wij de frequentie in de ochtendspits van Houten naar Nieuwegein van 2 keer per uur naar 4 keer per uur. Hiermee ontstaan er aantrekkelijke frequenties om te reizen tussen Nieuwegein en Leidsche Rijn via de nieuwbouw bij Nieuwgein City, Rijnhuizen, A12 Zone en Leidsche Rijn en via bedrijventerrein Papendorp.
Wat vindt u van de voorgestelde uitbreidingen van lijn 48? *
Lijn 77 Nieuwegein City – Utrecht CS – Bilthoven
Op werkdagen in de spitsperiode rijdt lijn 77 vaker. De bus gaat dan van 6 keer per uur naar 8 keer per uur op de gehele route van Nieuwegein via Utrecht CS naar Bilthoven. Op basis van onderzoek op lijn 77 zien we dat tussen de haltes Westraven en Sartreweg meer wordt gereisd dan de ‘uiteinden’ van deze lijn in Nieuwegein en De Bilt / Bilthoven. Aan beide zijden halveert de bezetting in de bus vrij snel na het passeren van bovengenoemde haltes. Daarom stellen we de volgende maatregelen voor: - Op het deel Westraven – Utrecht CS – Sartreweg rijdt lijn 77 vaker in de dalperiode: van 4 naar 8 keer per uur. - Op de ‘uiteinden’ van lijn 77 tussen Nieuwegein en Westraven, en tussen Sartreweg en Bilthoven, brengen wij de frequentie in de dalperiode naar beneden, van 6 naar 4 keer per uur. Hierdoor ontstaat ook 4 keer per uur een aansluiting op de trein in Bilthoven. - Op het deel Westraven – Utrecht CS – Sartreweg verhogen wij op zaterdag en zondag tussen 10:00 en 19:00 uur de frequentie van 4 naar 8 keer per uur. - Op de hele route wordt op zaterdag al vanaf 08:00 uur in plaats van 10:00 uur 4 keer per uur gereden. - Op de hele route wordt op zondag al vanaf 09:00 uur in plaats van 11:00 uur 4 keer per uur gereden.
Wat vindt u van het aanbieden van een lagere frequentie op de ’uiteinden’ (Nieuwegein, De Bilt en Bilthoven) van lijn 77? *
Wat vindt u van het aanbieden van een hogere frequentie tussen Westraven, Utrecht CS en Sartreweg van lijn 77? *
Er wordt onderzocht om een nieuwe buslijn (124) te introduceren tussen Kockengen en Breukelen Station. Deze buslijn zal maandag tot en met vrijdag 2 keer per uur rijden tussen Kockengen en het bedrijventerrein de Corridor ten noorden van het station (oranje). De buslijn zal in het weekend niet naar het bedrijventerrein doorrijden maar juist vanaf Kockengen doorrijden naar Kasteel Haarzuilens (grijs), 1 keer per uur. Buslijn 127 tussen Station Vleuten en Kockengen zal dan alleen nog rijden tussen Station Vleuten en het dorp Haarzuilens via Utrecht-Oost.
Bent u het eens met de introductie van een nieuwe buslijn tussen Kockengen en Breukelen station? Ook als dit ten koste gaat van de buslijn tussen Kockengen en Station Vleuten? *
- (2)76 wordt 376 Bunschoten-Spakenburg – Amersfoort Centraal (- Utrecht Science Park) - 215 wordt 315 Amersfoort Vathorst – Amersfoort Centraal – Utrecht Science Park - 202 wordt 302 Amersfoort Nieuwland – Amersfoort Centraal – Utrecht Science Park – Vianen Lekbrug - 280 wordt 380 Amersfoort Centraal – Veenendaal Centrum - 50 wordt 350 Utrecht CS – Driebergen-Zeist – Veenendaal/Wageningen - 41 wordt 341 Utrecht CS – Bunnik – Wijk bij Duurstede
Rond Amersfoort gaan er ook lijnen als U-link rijden. Snelle bussen die vaker rijden in en rond de stad Amersfoort. Het gaat om de lijnen:
- 2 Amersfoort Centraal – Nieuwland - 3 Amersfoort Centraal – Meander Medisch Centrum - Amersfoort Vathorst - 15 Amersfoort Centraal – De Hoef – Amersfoort Vathorst - 17 Amersfoort Centraal – Leusden - 70 Amersfoort Centraal – Soest – Hilversum - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - Lijn 56 Amersfoort Centraal – Driebergen-Zeist – Wijk bij Duurstede Lijn 341 Utrecht CS – Wijk bij Duurstede
In Wijk bij Duurstede is het voorstel om de route van lijn 341 (U-liner, huidige lijn 41) en lijn 56 aan te passen. De wijzigingen zijn: - Lijn 341 gaat vaker rijden. Op maandag tot en met vrijdag in de ochtendspits richting Utrecht 12 keer in plaats van 8 keer per uur. In de middagspits richting Wijk bij Duurstede wordt 10 keer per uur gereden in plaats 6 van keer per uur. - Lijn 341 start al om 05:00 uur en rijdt meteen elk kwartier. - Lijn 56 gaat in de ochtendspits 4 keer per uur rijden in plaats van 2 keer per uur. - De route van lijn 341 wordt versneld in Wijk bij Duurstede. Daarmee wordt de reistijd naar Utrecht tot maximaal 8 minuten sneller. Lijn 341 stopt alleen op de haltes Busstation, Amstel, Kempenaar en Engk/Frankenhof. - Voor lijn 341 vervallen de bushaltes: De Geer, Voorwijk, Nieuweweg, Steenstraat/Centrum, Engdijk. - Lijn 56 gaat voortaan op alle dagen van de week naar het bedrijventerrein Broekweg-Langshaven rijden waarmee ook dit gebied een busverbinding krijgt. Voor lijn 56 vervalt daardoor de halte Busstation. - Alle haltes in Wijk bij Duurstede blijven bestaan waar lijnen 341 en 56 stoppen. Er komen ook haltes bij op het bedrijventerrein.
Nieuwe routes buslijn 341 Nieuwe route Buslijn 56
Nieuwe routes buslijnen 341 (U-liner) en 56
Wat vindt u van de wijzigingen (nieuwe route, minder haltes, kortere reistijd, meer bussen en nieuw lijnnummer) op lijn 341? *
Wat vindt u van het voorstel om vaker te rijden en de nieuwe route naar het bedrijventerrein Broekweg-Langshaven van lijn 56? *
Lijn 350 Utrecht CS – Veenendaal/Wageningen.
Het voorstel is om in de avonduren extra ritten te rijden tussen Veenendaal en Elst. Hiermee krijgt Veenendaal ook na 22.00 uur elk halfuur een bus op lijn 350. Dit zou passen in de dienstregeling door de huidige korte avondritten Amerongen – Veenendaal in te korten vanaf Elst. Reizigers van Veenendaal naar Amerongen of Leersum moeten dan in Elst (halte De Molen) overstappen op lijn 350 van/naar Wageningen. Vindt u dit een goed voorstel? *
Lijn 4 Amersfoort Centraal - Kattenbroek - Schothorst
Lijn 4 wordt verlengd van Kattenbroek naar Station Schothorst via Het Masker en de Laan van Emiclaer om zo een snellere directe verbinding te realiseren tussen Kattenbroek en Station Schothorst.
Wat vindt u van het verlengen van lijn 4 naar NS-station Schothorst ten behoeve van een snellere directe verbinding? *
Lijn 4 Amersfoort Centraal – Kattenbroek - Schothorst Lijn 5 Amersfoort Centraal – Schothorst – Vathorst Lijn 15 Amersfoort Centraal – De Hoef - Vathorst
De huidige lijn 5 en (3)15 (deels) rijden nu vanaf halte Trompetstraat via route A over de Albert Schweitzersingel naar halte De Brand. De Albert Schweitzersingel (route A) blijft een 50 km/u weg. De Bombardonstraat (route B) wordt een 30 km/u weg. Hierdoor zal de route B voor buslijn 4 vanuit Kattenbroek voor een mindere snelle reisoptie zorgen richting station Schothorst, maar kunnen wel meer reizigers gebruik maken van de bus uit wijk Zielhorst. Ziet u de route van lijn 4 vanaf halte Trompetstraat liever via de Albert Schweitzersingel (route A, sneller van/naar Katttenbroek) of liever via de Bombardonstraat (route B, weer een bus door wijk Zielhorst)? *
Lijn 9 Amersfoort Centraal - Leusderkwartier
Lijn 9 maakt vanaf halte Van Randwijckhuis via de Saffierweg en de Dorresteinsweg een extra lus langs halte De Eemgaarde om vervolgens via de Dorresteinseweg naar het noorden te rijden. De Dorresteinseweg op het gedeelte van de fietsstraat is smal door geparkeerde voertuigen en veel fietsers. Bovendien wordt de bushalte De Eemgaarde momenteel door slechts 13 instappers per dag gebruikt. Door de langere reistijd voor doorgaande reizigers en verkeersveiligheid wordt een andere route voorgesteld.
Het voorstel is om de route als volgt te verleggen (grijs):
De halte Van Randwijckhuis zal verplaatst worden van de Saffierweg naar de Diamantweg. Verder zal er een nieuwe halte worden aangelegd bij de kruising van de Diamantweg en de Dorresteinseweg. Hiermee vervalt de halte De Eemgaarde en wordt de route voor lijn 9 met 500 meter verkort. Door de nieuwe haltes blijft voor iedereen een bushalte in de buurt beschikbaar.
Bent u het eens met de voorgestelde routewijziging waarmee doorgaande reizigers een kortere reistijd krijgen en de verkeersveiligheid van fietsers op de Dorresteinseweg wordt verbeterd? *
Lijn 203 Amersfoort Schothorst – Utrecht Science Park
De huidige route van lijn 203 (oranje route) loopt via de Van Randwijcklaan, de Stadsring, de Utrechtseweg (richting Utrecht), de Kersenbaan en de Leusderweg. Deze route is erg filegevoelig. Het voorstel is om lijn 203 over de Ringweg Kruiskamp, Ringweg Randenbroek, de Gasthuislaan en de Everard Meysterweg te laten rijden om vervolgens ter hoogte van de Leusderweg de huidige route richting de A28 weer op te pakken (grijze route). Deze route geeft minder vertraging door ander verkeer. Daarnaast wordt een geheel nieuw deel van Amersfoort aangesloten op een directe Utrecht Science Park-lijn. De haltes op de Stadsring blijven in de spits bediend door een buslijn naar Utrecht Science Park (U-liner 315).
Vindt u dit een goed idee? *
- 295 wordt 395 Utrecht CS – IJsselstein - Schoonhoven – Rotterdam Capelsebrug - 107 wordt 307 Utrecht CS – Montfoort – Gouda - 130 wordt 330 Breukelen, Station – Mijdrecht – Uithoorn - 126 wordt 326 Amsterdam Bijlmer ArenA – Mijdrecht (-Uithoorn) - (2)76 wordt 376 Bunschoten-Spakenburg – Amersfoort Centraal (- Utrecht Science Park) - 215 wordt 315 Amersfoort Vathorst – Amersfoort Centraal – Utrecht Science Park - 202 wordt 302 Amersfoort Nieuwland – Amersfoort Centraal – Utrecht Science Park – Vianen Lekbrug - 280 wordt 380 Amersfoort Centraal – Veenendaal Centrum - 50 wordt 350 Utrecht CS – Driebergen-Zeist – Veenendaal/Wageningen - 41 wordt 341 Utrecht CS – Bunnik – Wijk bij Duurstede
- 2 Amersfoort Centraal – Nieuwland - 3 Amersfoort Centraal – Meander Medisch Centrum - Amersfoort Vathorst - 15 Amersfoort Centraal – De Hoef – Amersfoort Vathorst - 17 Amersfoort Centraal – Leusden - 70 Amersfoort Centraal – Soest – Hilversum